/
Loading

PROJECT DETAILS

DATE
01 April 2006
CATEGORY

Dominique Leroy

EXHIBITION: LIGNES D”AIR

ARTIST: DOMINIQUE LEROY

EXPO: 01/04 – 28/04/2006

CONCEPT:

Soundinstallation in the public space [Elsene,BXL]

Lignes d’air is een onderzoek naar de geluidsidentiteit van een stedelijke context. Op de grens van de private – en publieke ruimte worden geluidsfrequenties opgenomen via een bricollage van eigenhandig ontworpen microfoons en opname-apparatuur. Deze geluiden worden gemoduleerd, georkestreerd en als het ware gecomponeerd aan de hand van variaties ontvangen door omgevingssensoren (temperatuur, wind, vochtigheidsgraad, beweging van de wolken, auto, enz).

Dit muzikaal palet van geluiden, door de kunstenaar omschreven als ‘flux sonore’, wordt via het internet verstuurd met een zendinstallatie opgebouwd uit computerprogramma’s en andere zendsystemen naar geluidsconsoles in de publieke ruimte. De veranderende ‘soundscapes’ zullen niet enkel te beluisteren zijn in de geluidsconsoles, maar worden in continuïteit gestreamd op verschillende internetlocaties en doorheen de Irisnet-informatiezuilen.

Dominique Leroy creëert zo een visibiliteit voor de geluidsomgeving in de stad. De luisteraar kan zich in ‘Lignes’d’air’ even onttrekken aan zijn dagelijkse stadscontext en verwijlen via de trillingen van een eigenzinnige auditieve wereld. Deze stedelijke interventie tracht, doorheen de communicatie van geluid, ons te betrekken in een nieuwe, toegankelijke ‘geluidsgeografie’.

De VKE ziet in deze geluidsinstallatie een uitgelezen kans om de lokale gemeenschap te betrekken bij de diversiteit aan nieuwe hedendaagse kunstuitingen.

Voor de realisatie van ‘Lignes d’air’ werd een residentie aangeboden door nadine, laboratorium voor hedendaagse kunst.

Dit project kwam tot stand met de steun van het College van Burgemeester en Schepenen van de gemeente Elsene op initiatief van Pascal Dufour.

PARTNERS:

Nadine, OKNO, trefcentrum Y’, XLAIR, FM Brussel, Brussels hoofdstedelik gewest, Gemeente Elsene (Pascal Dufour)

RELATED PROJECTS

VKE vzw